Nieuwe uitgave: Het geslacht Koningsberger

omslag-koningsberger

Eind juni verscheen, als deel XXIII van de serie Werken uitgegeven door het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde, het boek Gemene Grondtonen. Het geslacht Koningsberger 1485-1995. Het vormt de handelseditie van de dissertatie, waarop auteur V.J.M. Koningsberger onlangs in Utrecht promoveerde. Het boek is te bestellen op deze site voor €20,00 (excl. verzendkosten).

Het boek beschrijft de sociale geschiedenis van het geslacht Königsberger, na zijn komst (in 1732 te Holland) Koningsberger geheten. Dit gebeurt over de periode 1485-1995. In eerstgenoemd jaar werd (vermoedelijk) Conrad Königsberger geboren, die de eerste van de bewezen stamreeks vormt. Hij was Ratsherr van de stad Mainbernheim (Unterfranken). Hiernaast wordt het leven van de gezinshoofden van nog twaalf generaties behandeld. Zo mogelijk wordt tevens aan hun echtgenote(s) aandacht besteed. Hun kinderen worden alleen met hun kerndata op (zeven) genealogische overzichten vermeld.

Het leven van de gezinshoofden wordt niet sec beschreven, maar tegen de achtergrond van de politieke, economische en sociale context waarin ieder leefde. Daardoor wordt tevens aandacht besteed aan ingrijpende gebeurtenissen en ontwikkelingen waarmee zij werden geconfronteerd, zoals de (Contra-)Reformatie, Dertigjarige Oorlog (1618-1648) en de Bataafse Revolutie. Van ieder wordt met behulp van de theoretische inzichten van Weber, Bourdieu en Braun de vermogenspositie (in brede zin) nagegaan. Het resultaat daarvan wordt afgezet tegen een sociale stratificatie. Hiermee wordt niet alleen de maatschappelijke positie van ieder der beschreven gezinshoofden bepaald, maar ook die van het geslacht als geheel.

Het boek heeft, voor wat betreft de 16e en 17e eeuw waarin de gezinshoofden stadsbestuurder waren, het karakter van een elitestudie. Hetzelfde geldt voor de 19e en 20e eeuw, waarin de betrokken gezinshoofden de functie vervulden van o.a. koopman, arts, hoogleraar, minister of predikant. Doordat de in de tussenliggende periode levende gezinshoofden (e)migreerden, vormt het werk deels ook een migratie- en integratiestudie. Omdat zo’n lange periode wordt bekeken, wordt tevens een aantal lange termijnontwikkelingen zichtbaar gemaakt.

Het boek is geïllustreerd met meer dan 60 illustraties, voor een aanmerkelijk deel in kleur. Het is voorzien van o.a. een zeer ruim notenapparaat en een persoonsnamenregister. Het telt 316 pagina’s, is genaaid gebonden, en heeft een harde kaft.