Nieuwjaarsbijeenkomst vrijdag 11 januari 2013 te Dordrecht

Het bestuur van het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde nodigt de leden met veel genoegen uit voor een nieuwjaarsbijeenkomst op vrijdag 11 januari 2013 om 14.30 uur in het Dordrechts Museum, Museumstraat 40, 3311 XP  Dordrecht (www.dordrechtsmuseum.nl), waar tot begin april de tentoonstelling Portret in Portret in de Nederlandse kunst 1550-2012 te zien is. 

De deelnemers aan de bijeenkomst zullen een rondleiding krijgen, waarbij aan enkele bijzondere stukken speciale aandacht zal worden gegeven.

Het programma begint om 14.30 uur en zal rond 17.00 uur afgelopen zijn. Daarna is er gelegenheid om in het museum met elkaar het glas op het nieuwe jaar te heffen.

De kosten van deelname bedragen € 15,- per persoon, ter plaatse te voldoen, plus de entree van het museum. Wij verzoeken de deelnemers hun museumjaarkaart of andere kortingskaart mee te nemen.

U kunt zich tot uiterlijk vrijdag 4 januari 2013 voor de bijeenkomst aan te melden: per e-mail aan secretaris@knggw.nl, via de website van het genootschap, of door een schriftelijk bericht aan de secretaris, Postbus 85630, 2508 CH ‘s-Gravenhage.

Over de tentoonstelling
Het was tot zaterdagmiddag 8 december een goed bewaard geheim maar nu mag iedereen het weten: de nieuwe tentoonstelling in het Dordrechts Museum is getiteld ‘Portret in Portret’ en gaat over portretten met een extra verhaal. Zo’n 100 portretten uit binnen- en buitenlandse collecties, elk met een extra portret erin, die een afwisselende zoektocht vormen naar het toegevoegde portret en de betekenis daarvan.

De geheimhouding was ingesteld, omdat de tentoonstelling is opgedragen aan Rudi Ekkart, scheidend directeur van de Rijksbureau Kunsthistorische Documentatie (RKD). Professor Ekkart, die totaal overdonderd werd op de opening zelf, was verguld door de moeite die zijn medewerkers van de RKD gedaan hadden om niet alleen de tentoonstelling maar ook een lijvige catalogus in het diepste geheim voor te bereiden. Het onderwerp portretrecht is Ekkarts specialisme, hij publiceerde diverse belangrijke werken over dit onderwerp.

De tentoonstelling toont werk van de meest gerenommeerde en invloedrijkste Nederlandse kunstenaars van de zestiende eeuw tot nu. Grotendeels schilderkunst, maar ook prenten en beeldhouwwerken. Er zijn werken van onder meer Charley Toorop, Gerard van Honthorst, Anthony van Dijck, David Teniers II en Anton Corbijn te zien.
De bezoeker wordt geleid langs de subthema’s familie, rouw, kunstenaars, inspiratie en vriendschap. Portretten in portretten waren bijvoorbeeld geliefd bij Koninklijke opdrachtgevers om het belang van de dynastie te benadrukken. Uniek is het grote portret van koningin Wilhelmina, prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin en prinses Juliana van Thérèse Schwartze.

Bij de tentoonstelling verschijnt bij Uitgeverij Thoth een rijk geïllustreerde catalogus. Daarin worden alle getoonde werken afgebeeld en besproken. De verkoopprijs van het 336 bladzijden tellende rijk geïllustreerde boek is € 29,95.

De tentoonstelling is te zien tot en met 8 april 2013.