Nieuwjaarsreceptie op Landgoed Old Putten te Elburg

Het bestuur van het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde nodigt de leden en hun partners/introducees graag uit voor de nieuwjaarsbijeenkomst op vrijdag 18 januari 2019 op Landgoed Old Putten te Elburg (Gld.) alwaar wij te gast zijn bij het echtpaar Rambonnet.

Programma:
Vanaf 16.15 uur: deur open; ontvangst met koffie en thee
16.45 uur -17.45 uur: rondleiding door de benedenverdieping van het huis in twee groepen. Tijdens de rondleiding zal worden ingegaan op de geschiedenis van het huis en de aanwezige familieportretten.
17.45 uur -18.45 uur: Borrel met drankje en hapje.

Betaling:
U kunt uw aanwezigheid kenbaar maken door een email te sturen met uw naam en die van uw eventuele introducees aan de secretaris, Joke Teding van Berkhout- Fabius en door per omgaande Eur 15,- (of een veelvoud) over te maken op bankrekening NL25 INGB 0000020910 ten name van het KNGGW onder vermelding van “Old Putten”.

Met de eigenaar is afgesproken dat het maximum aantal deelnemers 50 zal zijn: vol is dus vol. Als volgorde van binnenkomst hanteren wij de binnengekomen betaling. Geef u dus gauw op want onze nieuwjaarsborrels kennen altijd een hoge opkomst! Het bestuur stimuleert de introductie van potentiële leden.

Verdere praktische informatie:
Met de auto is het landgoed goed te bereiken via de A28 of komende van uit de Randstad via de provinciale weg N306 (via Flevoland). Stel echter op uw navigatie Zuiderzeestraatweg Oost 69 in. Dat voorkomt dat u verkeerd afslaat bij de Punterallee. Nr 65 ligt achter het grote hek. Bij gesloten hek kunt u aanbellen en vervolgens kunt u de auto parkeren op het parkeerterrein voor de slagboom. Vervolgens kunt achter de slagboom via een kronkelige oprijlaan en het tuinpad naar het grote huis lopen.

Gasten die slechter ter been zijn kunnen bij de slagboom worden opgehaald. U moet dat even via de aanwezige intercom aangeven.

Met het openbaar vervoer is het landgoed te bereiken via NS station ’t Harde en vervolgens met de Syntus buurtbus (514). Vanaf de halte Coragestraat te Elburg is het nog ruim 10 minuten lopen naar Old Putten. Zie verder ov9292.nl

Adres:
Landgoed Old Putten
Zuiderzeestraatweg Oost 65
8081 LB Elburg

Geschiedenis:
Het geslacht Van Putten komt uit het Land van Vollenhove en in 1363 krijgt Herbern van Putten kasteel Old Putten als Gelders leen. Hij zet de toon voor de familie door talloze geschillen te hebben met de steden Kampen, Harderwijk, Hattem en Elburg. Hij komt door zijn rooftochten in conflict met de bisschop van Utrecht die zijn kasteel Puttenstein bij Oldebroek met de grond gelijk maakt. Herbern trekt zich in 1375 terug op Old Putten. Door vererving krijgt Herman de Vos van Steenwijk het kasteel in handen. Hij laat in 1482 het kasteel rondom versterken. De Zuiderzeesteden zien dit als een bedreiging en nemen het kasteel in dat vervolgens door brand grotendeels wordt verwoest.

Na enkele verervingen komt Old Putten in de achttiende eeuw in handen van de familie Van Coeverden die het kasteel afbreekt en op de fundamenten ervan een nieuw herenhuis laat bouwen. Dit brandt echter in 1840 geheel af. Er verrijst kort daarop een wat sober neoclassicistisch gebouw dat in 1879 wordt gekocht door Ir N.S. Rambonnet. Deze heeft een grote historische belangstelling en laat de interieurs in neogotische en neo-renaissance stijl maken met allerlei verwijzingen naar de vroegere geschiedenis van het huis en zijn bewoners. Zo staat in de herenkamer een zandstenen schouw naar voorbeeld van de schouw uit het Arent thoe Boecophuis in Elburg. Rond het huis met tuin en parkbos ligt een gracht, waarover een brug met sfinxen en leeuwen met wapenschilden. Sindsdien is het huis eigendom van en bewoond door de familie Rambonnet, een van oorsprong Frans hugenotengeslacht.