Betekenis familiewapen Smallegange

HomeForumsHeraldiekBetekenis familiewapen Smallegange

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • Author
  Posts
 • #3100 Reply
  C. van Hulst-Smallegange
  Guest

  Ik zou graag de betekenis willen weten van het familiewapen van Smallegange(Zeeland?) met de tekst; per angvsta-ad-avgvsta (bovenaan) en
  candor-tenebris-dat-sidera-coelo (onderaan)

  #3101 Reply
  Lonneke Smallegange
  Guest

  Dezelfde vraag als C. van Hulst-Smallegange geldt voor mij. Ik zou graag de betekenis van het familiewapen willen weten. Al is het niet veel meer dan 3 sterren en 2 leeuwen? Alvast hartelijk dank.

  vriendelijke groet,
  L. Smallegange

  #4317 Reply
  Michiel Cornelis Smallegange
  Guest

  Inmiddels staat de vraag er al een hele tijd op, maar ik kan jullie vraag wel enigszins beantwoorden. Eens in de zoveel tijd zoek ik op internet naar nieuwe informatie over de familie.

  De betekenis van de eerste tekst (een wapenspreuk), Per angusta ad augusta, is (grofweg): door de smalle gang/straat naar verhevenheid.

  De tweede tekst, wederom een grove vertaling, ik ben niet zo deskundig op het gebied van de Latijnse taal: Zij die in de duisternis schijnt brengt sterren aan de hemel.

  Het is mij niet helemaal duidelijk wie nu precies verantwoordelijk is voor het ontwerpen van dit wapen. Sommige bronnen zeggen dat het uit de 13e / 14e eeuw stamt, maar er zijn er ook die beweren dat het een ontwerp is van de beroemde kroniekschrijver Mattheus Smallegange, wat zou betekenen dat het wapen uit de 17e of 18e eeuw stamt.

  De betekenis achter het wapen kan divers zijn. Het is, gezien het ontbreken van fatsoenlijke bronnen hierover, niet met zekerheid te zeggen waar de sterren voor staan. Ook de indeling van de vlakken binnen het schild is waarschijnlijk goed doordacht en ik denk dat de middelste balk een verwijzing kan zijn naar het huis van Borssele. De ster die in het midden is geplaatst zou het licht in de duisternis kunnen zijn, de bovenste blauwe balk de hemel met daarin de andere sterren.
  De wit/zilveren onderkant kan duiden op onschuld, zuiverheid of trouw en mystiek. Dit is zeer tijdsgebonden.

  Wat mij opvalt aan de vorm van het schild, is dat het een ronde onderkant heeft. Dit zou kunnen duiden op een ontwerp uit de late 14e of de vroege 15e eeuw.

  De toevoeging van de wezens aan de zijkant (twee rode griffioenen) kan uit dezelfde periode stammen. Het was in de middeleeuwen een zeer populair gebruik om deze mythische wezens aan een wapen toe te voegen. Zij symboliseren kracht en intelligentie. Er zijn veel grote huizen uit die tijd met een zelfde soort wezen verwerkt in hun heraldiek.

  Een laatste notitie wat de sterren betreft: het feit dat er zes punten staan in plaats van vijf, wil zeggen dat het zeer waarschijnlijk is dat het een wapen betreft wat gemaakt is in de Germaanse traditie. Andere tradities gebruikten hoofdzakelijk sterren met vijf punten.
  Gezien de locatie van het voormalige ”huis Smallegange” te Kloetinge is dit ook logisch. De toevoeging van sterren aan familiewapens is in de Germaanse traditie vooral in de late middeleeuwen populair geweest, maar dat wil niet zeggen dat het niet ouder kan zijn. Ik heb het dan over de 15e / 16e eeuw, maar het is ook mogelijk dat zij een latere toevoeging waren aan een ouder ontwerp.

  #4624 Reply
  Michiel Cornelis Smallegange
  Guest

  Ik heb de uitspraken fatsoenlijk laten vertalen door een expert:

  Per Angusta ad Augusta, eeuwenlang een populaire spreuk geweest voor wetenschappers, studenten, militairen, etc.
  Betekenis: door moeilijke tijden naar eer / verhevenheid.

  Candor qui tenebris fulget dat sidera coelo
  Betekenis: de ”candor” (eerlijkheid, onschuld, reinheid, helderheid, zuiverheid, etc.) die schijnt in het duister brengt de sterren der hemel.

  Beide zinnen hebben dus eenzelfde strekking: overwinnen in moeilijke tijden, eerlijkheid en puurheid; brengen beloning.

  Nog een toevoeging met betrekking tot het wapen: de kroon boven het wapen is interessant. De specifieke vorm en de kralenketting duiden op een Franse, Italiaanse of Oostenrijkse achtergrond. Deze kroon mocht alleen toegevoegd worden aan het familiewapen als men de titel van Baron hield.
  Het is dus duidelijk geen Nederlandse toevoeging! Gezien de Spaanse geschiedenis in Nederland, zou het ook kunnen staan voor ”Don/Senor”, een vergelijkbare titel van de lagere adel.
  Gekeken naar het ontwerp, heb ik eerder het vermoeden dat er sprake is van een Franse titel.

  #4649 Reply
  Hans Berkhout
  Guest

  Is er duidelijk sprake van “per angusta ad augusta” en is het mogelijk dat er op het origineel behoort te staan “per angusta ad angusta”. Worden twee letters niet verward? Want in dat geval is de vertaling vrij simpel: “Door de smalle zeestraat”. En dat zou op de familie Smal(l)egang(e) (die ook in mijn kwartieren voorouders zijn) in het Zeeuwse goed van toepassing kunnen zijn. De vervolgzin betekent: “Zij geeft de donkere sterren”.
  De smalle zeestraat (waar de familie wellicht aan refereert als het woongebied) is de toegang naar de donkere zee, het onbekende, de donkere sterren.
  Ik zou graag de afbeelding van het origineel willen bestuderen hieromtrent.

  Hans Berkhout

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
Reply To: Betekenis familiewapen Smallegange
Your information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">