Betekenis Morenkop

HomeForumsHeraldiekBetekenis Morenkop

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
 • Author
  Posts
 • #2129 Reply
  Lukas Uittenbogaard
  Guest

  Het familiewapen van de familie Uittenbogaard /Uyttenbogaerd etc bevat een rood wit golvend patroon met een moor boven het wapen. Wat is de betekenis van deze moor? We weten dat Frans Bogaerd een van het Utrechts JerusalemBroederschap was en in 1535 naar Jerusalem is geweest.

  Groet
  Lukas Uittenbogaard

  #2363 Reply
  A.M. de Lamaar
  Keymaster

  In diverse Europese landen komt het motief van de morenkop al vroeg voor. De literatuur hierover is dan ook uitgebreid en divers. Enkele bronnen betreffende de betekenis:
  * http://www.heraldryandcrests.com/heraldic_symbols.htm
  De interpretaties van ‘Black Moor’ en ‘Moor’ hier vermeld sluiten goed aan bij het gegeven van de tocht van Frans Bogaerd naar Jerusalem.
  * “On the Image of the Blackamoor in European Heraldry” – Mario de Valdes y Cocom –
  http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/secret/famous/ssecretum.html
  * “Heraldry of the World” – http://www.ngw.nl/int/dld/p/pappenhe.htm
  * Een lange en ‘thoughtprovoking’ web site is die van Paus Benedictus XVI.
  * Voorts is er veel boeiende literatuur n.a.v. de volgende heraldische terminologie: caput ethiopicum, the blackamoor, Mohrenkopf, tête de nègre, tête de More, la tête de maure, etc.
  * Tenslotte moge verwezen worden naar de commentaren op de wapens van de Beierse gemeenten Pappenheim en Lauingen en op de vlaggen van Corsica en Sardinie.

  #6272 Reply
  WGT Uittenbogaard
  Guest

  En is er wellicht ook een wapen te vinden waar de morenkop (nog) niet op staat? Wat ik ooit hoorde was dat de hofpredikant Uittenbogaard meegeholpen heeft om moren (uit Portugal) naar Europa te brengen. Is bekend wanneer de moor op het wapen kwam?

  #7352 Reply
  guido maurissen
  Guest

  Geachte
  in het wapenschild van de familie maurissen staan 3 morenkoppen met zilveren hoofdband.
  vanwaar morenkoppen in het wapen van een limburgse familie?
  is de familie in aanraking gekomen met moren? de familie stamvader is terug te vinden rond 1498

  #7353 Reply
  Olivier Mertens
  Guest

  In het geval van de familie Maurissen is het simpelweg een ‘sprekend wapen’ (ofwel een wapen dat alludeert op de familienaam): een moor (‘tête de maure’), zoals er ook families De Moor, Moers en Moore zijn die morenhoofden in hun wapen voeren.

  #7354 Reply
  Olivier Mertens
  Guest

  Heraldisch correct gesteld ‘bevat’ het wapen Uyttenbogaart (de naam kent uiteraard vele spellingswijzen) geen ‘golvend patroon’, maar is het ‘golvend gedwarsbalkt van acht stukken, zilver en rood’. Het helmteken (de figuur op, of ‘uitkomend’ vanuit de helm) is een ‘morenbuste’, een (armloze) romp van moor – in de heraldiek doorgaans een negroïde man, maar de term ‘moor’ was in wezen niet etnisch en werd in de middeleeuwen gebruikt voor vele bewoners rond de Middellandse Zee, van het Iberisch schiereiland (deels lange tijd, van de 8e tot 15e eeuw, ‘Al-Andalus’) tot Malta en Sicilië en van de Levant tot Algiers en Marokko. De redenen om zo’n moor in het wapen te voeren kunnen uiteenlopen, maar het heeft (anders dan men tegenwoordig soms klakkeloos aanneemt) dikwijls niets te maken met slavernij of kolonialisme. Het kán verband houden met kruistochten (al betreft het in die gevalle vaak niet-verifieerbare overleveringen), maar evenzeer met ‘exotische’ handel (zoals op de Levant) – wat het geval is bij de Amsterdamse familie Van Loon, met o.a. drie morenhoofden – maar evengoed met de (zwarte) Heilige Mauritius, zoals in het wapen van de bekende familie Tucher uit Nürnberg, welk wapen niettemin luttele jaren in ‘opspraak’ kwam wegens vermeend racisme (des neen). Overigens zijn er wel degelijk families waar het morenhoofd wél met slavernij verband houdt, zoals de geadelde (planters)familie Changuion.

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
Reply To: Betekenis Morenkop
Your information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">