Betekenis Morenkop

HomeForumsHeraldiekBetekenis Morenkop

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
 • Author
  Posts
 • #2129 Reply
  Lukas Uittenbogaard
  Guest

  Het familiewapen van de familie Uittenbogaard /Uyttenbogaerd etc bevat een rood wit golvend patroon met een moor boven het wapen. Wat is de betekenis van deze moor? We weten dat Frans Bogaerd een van het Utrechts JerusalemBroederschap was en in 1535 naar Jerusalem is geweest.

  Groet
  Lukas Uittenbogaard

  #2363 Reply
  A.M. de Lamaar
  Keymaster

  In diverse Europese landen komt het motief van de morenkop al vroeg voor. De literatuur hierover is dan ook uitgebreid en divers. Enkele bronnen betreffende de betekenis:
  * http://www.heraldryandcrests.com/heraldic_symbols.htm
  De interpretaties van ‘Black Moor’ en ‘Moor’ hier vermeld sluiten goed aan bij het gegeven van de tocht van Frans Bogaerd naar Jerusalem.
  * “On the Image of the Blackamoor in European Heraldry” – Mario de Valdes y Cocom –
  http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/secret/famous/ssecretum.html
  * “Heraldry of the World” – http://www.ngw.nl/int/dld/p/pappenhe.htm
  * Een lange en ‘thoughtprovoking’ web site is die van Paus Benedictus XVI.
  * Voorts is er veel boeiende literatuur n.a.v. de volgende heraldische terminologie: caput ethiopicum, the blackamoor, Mohrenkopf, tête de nègre, tête de More, la tête de maure, etc.
  * Tenslotte moge verwezen worden naar de commentaren op de wapens van de Beierse gemeenten Pappenheim en Lauingen en op de vlaggen van Corsica en Sardinie.

  #6272 Reply
  WGT Uittenbogaard
  Guest

  En is er wellicht ook een wapen te vinden waar de morenkop (nog) niet op staat? Wat ik ooit hoorde was dat de hofpredikant Uittenbogaard meegeholpen heeft om moren (uit Portugal) naar Europa te brengen. Is bekend wanneer de moor op het wapen kwam?

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
Reply To: Reply #2363 in Betekenis Morenkop
Your information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">