Home›Forums›Overheidsheraldiek›Den Haag – ’s Gravenhage
-
AuthorPosts
-
Jennifer ClignettGuest
Hallo,
Al geruime tijd ben ik opzoek naar de oorsprong van Den Haag. Wat ik vreemd vind is dat over veel plaatsen de oorsprong bekend is, maar bij Den Haag dat een “mysterie” is. Ik heb zo wel mijn ideeën over het ontstaan ervan.
Wie kan mij wat meer vertellen over het ontstaan van Den Haag?
Olivier MertensModeratorGeachte mevrouw Clignett,
Wat bedoelt u precies met de “oorsprong van Den Haag”? Van de naam van de stad, of van het wapen van de stad? Onze vereniging houdt zich primair bezig met geslacht- en wapenkunde, ofwel genealogie en heraldiek. Hoewel ‘algemene’ geschiedenis uiteraard ook onlosmakelijk verbonden is met die onderwerpen ligt onze focus niet op algehele geschiedschrijving.
Voor de oorsprong en geschiedenis van Den Haag kan ik u verwijzen naar het Haags Historisch Museum (dat momenteel natuurlijk, helaas, niet bezocht kan worden) en op Wikipedia valt ook e.e.a. te vinden: https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Den_Haag
Met vriendelijke groet,
Olivier Mertens
StembertClignettParticipantGeachte meneer Mertens,
Wat ik precies bedoel is het volgende; de meeste dorpjes, want zo zijn de meeste steden ontstaan, hebben een duidelijke oorsprong. M.a.w. een persoon of familie die bekend zijn m.b.t. het ontstaan van een dorp. Bij de plaats Stembert in België is dat ook duidelijk. Mijn familie heeft die plaats gesticht. In het geval van de stad Den Haag is dat niet bekend.
Ik heb wel ergens gelezen dat Den Haag gesticht moet zijn ca. de 12e of 13e eeuw.Zelf vroeg ik mij af of ’s Gravenhage, de graven van Hage, misschien het huis Hag(h)e. Een familie dat in mijn familie de Stembert aangetrouwden zijn. Ik vond laatst een familie wapen van Hag(h)e of die Hag(h)e familie, een wapen met een leeuw met kroon.
Dank u voor uw verwijzing, ik zal daar zeker eens een bezoek brengen.
Vriendelijke groet,
Jennifer Clignett
Olivier MertensModeratorGeachte mevrouw Clignett,
Het is doorgaans – enkele uitzonderingen wellicht daargelaten – zo dat de familie haar naam aan een plaats (stad, dorp, waterloop, stuk land) ontleent en niet omgekeerd. Zo ontleent de familie Van Wassenaer haar naam aan de plaats van die naam (de familie heeft Wassenaar niet ‘gesticht’) en toen een telg in 1258 in het bezit kwam van Duivenvoorde ging hij zich “Van Duvenvoirde” noemen. Bij de familie De Stembert zal dat eveneens het geval zijn.
De naam ‘s-Gravenhage (Den Haag) heeft niets van doen met enige familie (Van) Hag(h)e. De plaats wordt aantoonbaar eerst in 1242 vermeld als “die Haghe”, waarbij ‘haag’ de betekenis heeft van een omheind (jacht)terrein, een jachtgebied; de huidige Ridderzaal werd door graaf Floris V gebouwd als jachtslot. Later ontwikkelde de naam zich tot “des Graven Haghe”: het omhaagde jachtgebied van de graven van Holland.
Vriendelijke groet,
Olivier Mertens
J.A.M. van SoldtGuestGeachte Mevr. Clignett,
In de bibliofile herdruk van “Beschrijvingen van sGraven-hage door Mr. Jacob de Riemer, R.G., uitgegeven door B.V. Boekhandel W.P. van Stockum, jaar van uitgifte: 1973, word beschreven wat Mr. de Riemer gevonden heeft over het onstaan van sGraven-Hage. het zijn drie boeken van ongeveer 500 bladzijden.
Met vriendelijke groet,
J.A.M. van Soldt. -
AuthorPosts