Familiewapen van Soolmans

HomeForumsHeraldiekFamiliewapen van Soolmans

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
 • Author
  Posts
 • #6433 Reply
  Constance Willems
  Guest

  Op het moment doe ik research naar gebreide zijden kousen uit de 17e eeuw waarin familiewapens werden ingebreid .
  Nu ben ik dringend op zoek naar het familiewapen van de familie SOOLMANS uit de 17e eeuw, maar kan er geen enkele afbeelding van vinden. Iemand hier die kan helpen?

  Hartelijks,
  Constance Willems

  #6497 Reply
  Olivier Mertens
  Moderator

  Geachte mevrouw Willems,

  Wat een interessant onderzoek! (Het was mij wel bekend dat wapens in kanten kragen werden geklost, maar niet dat ook kousen heraldische decoratie konden vertonen.)

  De ‘Armorial Général’ van J.B. Rietstap (deel II, 1874, p. 800) vermeldt als het wapen Soolmans (Amsterdam): “de gueules au chevron, accompagné en chef d’un lambel à cinq pendants et en pointe d’un lion à senestre, rampant contre un homme posé de front, posé à dextre, le tout d’argent”, vrij vertaald: in keel (rood) een keper, vergezeld boven van een barensteel van vijf hangers en beneden (heraldisch) links een leeuw, klimmend tegen een man (van voren gezien) rechts, alles van zilver. (In de heraldiek zijn links en rechts omgekeerd.)

  Wapens van (een) familie(s) Soolmans komen ook voor in de heraldische collectie Muschart: codering: 40J en 46A (wapens met barensteel, denkelijk dus bovenstaand wapen). Als u contact opneemt met het CBG in Den Haag (cbg.nl) zullen ze u waarschijnlijk verder kunnen helpen. (De collectie is helaas niet online te raadplegen. U kunt het beste contact opnemen met Guus van Breugel, heraldicus bij het CBG.)

  Met vriendelijke groet,

  Olivier Mertens

  #6510 Reply
  Olivier Mertens
  Moderator

  Bij toeval stuit ik op een wapenbord met de wapens van de regentessen van het Aalmoezeniersweeshuis te Amsterdam (uit de periode 1666-1715) op een wapen – zonder naam erbij – dat gezien bovenstaande beschrijving, ondanks enkele kleine verschillen in kleur (zo is de keper van goud), denkelijk dat van het geslacht Soolmans moet zijn. Zie: https://hart.amsterdam/nl/collectie/object/amcollect/14094

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
Reply To: Reply #6497 in Familiewapen van Soolmans
Your information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">