Generaal-majoor Oost-Indiëleger Gerhardus Bakker (1802-1869)

HomeForumsOverigGeneraal-majoor Oost-Indiëleger Gerhardus Bakker (1802-1869)

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
 • Author
  Posts
 • #6515 Reply
  Allard van Wely
  Guest

  Ik doe een (diepgravend) onderzoek naar het leven van generaal-majoor van het Oost Indiëleger Gerhardus Bakker, geb. Winschoten 1802 en overleden Bloemendaal 1869. Als jongen stapte hij op de boot naar Ned.Indië en doorliep alle rangen als militair tot en met generaal-majoor. Hij was zelfs 3 jaar tijdelijk waarnemend chef van het Oost Indiëleger. Hij repatrieert naar Holland en woont met zijn gezin in Den Haag van 1854 tot en met 1869. Hij is bij zijn pensioen 52 jaar oud en nog in de kracht van zijn leven.

  Maar ik heb geen idee wat hij doet tijdens zijn Haagse jaren! Ik heb wel wat adressen, maar waar besteedde hij zijn tijd aan? Wat deden andere oud Indisch militairen die in Den Haag woonden en pensioen hadden? Waar waren zij lid van? Hoe kom ik er achter? Heeft iemand misschien suggesties?
  Hartelijk dank!
  Allard van Wely

  #6516 Reply
  Olivier Mertens
  Moderator

  Wellicht bekleedde oud-generaal Bakker in de periode 1854-1869 enige ambten of nevenfuncties in Den Haag? In de Residentie-Almanakken uit die periode (o.a. in te zien bij het Haags Archief, als het weer open is) zou dit kunnen worden nagegaan: vrijwel alle gemeentelijke bestuurders, regenten (van bijv. weeshuizen, liefdadige instellingen), leden van kerkbesturen en verenigingen ‘tot nut van ’t algemeen’ (of van een specifieke groep) staan daarin vermeld. Misschien was Bakker ook lid van de Nieuwe of Littéraire Sociëteit ‘de Witte’, dit zou denkelijk wel bij die sociëteit kunnen worden nagevraagd.

  #6780 Reply
  E. Krol
  Guest

  Hallo Allard van Wely,
  De generaal overleed te Bloemendaal; hij verbleef daar in huis Meer en Berg. Zijn weduwe mevr. Bakker – Evertse overleed in Indië. Wellicht weerhield zijn verblijf in Bloemendaal het verrichten van activiteiten in Den Haag. Succes met het onderzoek. Ik kwam hem tegen bij onderzoek naar de expedities op Bali.

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
Reply To: Generaal-majoor Oost-Indiëleger Gerhardus Bakker (1802-1869)
Your information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">