Mackaays door de eeuwen heen

HomeForumsOverigMackaays door de eeuwen heen

Viewing 1 post (of 1 total)
 • Author
  Posts
 • #6121 Reply
  Peter Mackaay
  Guest

  Goedendag, mijn naam is Peter Mackaay. Ik ben geboren in Den Haag en heb onlangs een boek geschreven: ‘Mackaays door de eeuwen heen’. Mijn eigen bloedlijn staat daarin centraal. In het blad Haagse Tijden van 14 april 2020 stond hierover onderstaand artikel. Als er nog Mackaays of andere mensen geïnteresseerd zijn in het boek neem dan gerust even contact met me op.

  Van vlak voor de oerknal tot ver na de coronacrisis

  Oud-Hagenaar Peter Mackaay schreef een verhalenbundel over zijn familiegeschiedenis: Mackaays door de eeuwen heen. De inspiratie voor dit bijzondere boek, dat voor 50% uit feiten en 50% uit fictie bestaat, kreeg hij na de leuke reacties op zijn artikel in Haagse Tijden.

  “Vorig jaar juni stond ik met de Mechelse stoelen van mijn overgrootvader Hendrik Mackaay op de voorpagina van Haagse Tijden. Het was allemaal begonnen met een oproep in de Oud-Hagenaar van januari 2019. Dirk Huizer was daarin op zoek naar familie van Anna Mackaay die lang geleden in de Jacobastraat woonde. Hij had een oude huwelijksbijbel van haar ouders in zijn bezit. Via Dirk kwam ik er achter dat Anna een zus was van mijn opa Piet Mackaay. Er bleken nog veel meer broers en zussen van mijn opa te hebben bestaan waar ik nog nooit van had gehoord. Dirk, die als jongeman met zijn vrouw Hennie naast Anna had gewoond, bood me ook de zes Mechelse stoelen aan die Anna hen had geschonken toen zij haar huis uit moest.

  Op mijn stukje kreeg ik leuke reacties. Bijvoorbeeld van oud-collega’s die me nog van het girokantoor Spaarneplein kenden en van Lucy Heye, een nicht die ik al ruim veertig jaar niet had gesproken. Samen haalden wij mooie herinneringen op aan onze opa en oma. Als klap op de vuurpijl kreeg ik een reactie van Fie Toonstra, een dochter van Bram Mackaay, net als mijn opa ook een zoon van overgrootvader Henk. Bram liep vroeger met zijn paard en zand-zeep-soda-kar door Den Haag.

  Van het een kwam het ander. Ik ging op de koffie bij Fie en kwam meer te weten over de geschiedenis van mijn familie. Ik ontmoette haar broer Roel Mackaay die nog steeds op de Haagse markt staat met zijn drogisterij-artikelen. Van een zwager van Lucy ontving ik archiefmateriaal over de bloedlijn van mijn familie. Zelf ontdekte ik op internet het spoor nog verder terug, tot circa 1619, toen de eerste Mackaay uit Schotland de oversteek waagde en zich in Den Haag vestigde.

  Die zoektocht naar de familiegeschiedenis heb ik in chronologische hoofdstukken beschreven. Daarnaast fantaseerde ik over scenes uit de levens van verschillende Mackaays door de eeuwen heen. Op die momenten liet ik een denkbeeldige lift stoppen op een bepaald jaar in de eeuwigheid. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld wie in 1672 model
  stond voor Vermeers beroemde schilderij ‘het meisje met de parel’ en wat de Mackaay-tweeling Jacob en Pieter in 1747 te zoeken had aan het Russische hof. Ik spring in mijn lift-hoofdstukken door de tijd en heb daarbij een flinke spanwijdte aangehouden: van vlak voor de oerknal tot ver na de coronacrisis. Ik heb veel lol beleefd aan mijn familieonderzoek, mijn fantasie en het schrijven zelf. En dat is allemaal voortgekomen uit die eerste kleine advertentie in deze krant! Wie geïnteresseerd is in het verhaal van de Haagse Mackaays kan bij mij een gratis pdf-versie aanvragen. Het boek zelf kun je eventueel ook bij mij bestellen, dat lever ik tegen de kostprijs van 17,50 en is inclusief verzendkosten.”

  peter.mackaay@planet.nl

Viewing 1 post (of 1 total)
Reply To: Mackaays door de eeuwen heen
Your information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">