Overlijden kinderloze wapeneigenaar

HomeForumsHeraldiekOverlijden kinderloze wapeneigenaar

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • Author
  Posts
 • #5800 Reply
  Mr. Hans de Boo
  Guest

  Een wapeneigenaar heeft een zoon, die kinderloos overlijdt. Wat gebeurt er met het wapen. Verdwijnt dat gewoon?

  #5802 Reply
  Olivier Mertens
  Participant

  Persoonlijk zou ik niet spreken van een “wapeneigenaar” maar van een “wapenvoerder”. (Het wederrechtelijk voeren van andermans wapen laat zich ook niet kwalificeren als “diefstal” maar hooguit als “usurpatie”; strafbaar is het, hier te lande althans, niet.)

  Vanaf het moment dat een geslacht in de mannelijke lijn uitsterft – door het kinderloos overlijden van de in uw voorbeeld genoemde wapenvoerder, als laatste naamdragende telg van zijn familie – zal het wapen in beginsel niet meer gevoerd worden, immers verbonden aan de onderhavige, niet meer bloeiende familie. In de praktijk kwam (en komt) het echter wel voor dat het wapen, zeker als de familie uitgestorven was, later door (al dan niet gelijknamige) geslachten geüsurpeerd werd, overgenomen.

  “Verdwijnt” een wapen daarmee? Ja en nee. Er zijn geen voerders meer, maar het wapen heeft wel bestaan en is wellicht ook vastgelegd of geregistreerd in naslagwerken, registers of databanken. Families als Pauw van Wieldrecht of Van Egmond van de Nijenburg zijn uitgestorven, maar hun wapens zijn daarmee nog niet “verdwenen”.

  Overigens is het, mijns inziens terecht, niet ongewoon om wapens van uitgestorven geslachten in de vrouwelijke lijn te laten “voortleven”, bijvoorbeeld door het eigen wapen met dat van de uitgestorven familie (van bijvoorbeeld de moeder of grootmoeder) te vierendelen. In dat geval is er geen sprake van usurpatie, eerder van – in zekere zin – vererving (in de vrouwelijke lijn). Door zo’n gevierendeeld wapen ontstaat feitelijk een nieuw wapen, maar opgebouwd uit oude wapens. Vaak geschiedde dit ook in combinatie met een naamswijziging, waarbij de naam van de uitgestorven familie voor (en een enkele keer na) de eigen familienaam werd geplaatst. Vele dubbele (en zelfs drie- en vierdubbele) namen zijn zo ontstaan.

  Ook kwam het geregeld voor dat families die zelf (nog) niet wapenvoerend waren in de loop der tijd een wapen (eventueel een beetje gewijzigd, bijvoorbeeld qua kleuren) uit de vrouwelijke lijn (van de geslachten, al dan niet uitgestorven, waar een moeder of grootmoeder toe behoorde) overnamen, zoals (een greep uit Nederland’s Patriciaat): Korthals Altes, (Heerkens) Thijssen, Van Liebergen, Conijn, Schout Velthuijs, De Lange, Hanlo, Van Houten, Bienfait, De Lanoy Meijer, Dobbelmann en Van Steijn.

  Heraldiek is minder rigide dan men soms denkt (en wenst).

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
Reply To: Overlijden kinderloze wapeneigenaar
Your information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">