Status familiewapen onbekend

HomeForumsHeraldiekStatus familiewapen onbekend

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • Author
  Posts
 • #7998 Reply
  Chiel Broerse
  Guest

  De broer van mijn vader beweert al zo lang ik hem ken dat de familie Broerse een familiewapen heeft. Dat familiewapen is terug te vinden op borduurwerkjes en zegelringen. Op het wapen een helm van een harnas met daarboven een moorkop. Op het schild eronder staan drie moorkoppen afgebeeld. Mijn oom beweerde altijd dat die moorkoppen aangaven dat de familie Broerse een belangrijke rol speelde in de VOC. Ik heb die verhalen altijd met een korrel zout genomen (mijn oom was een fantast) en aangenomen dat het wapen en het borduurwerk en de zegelringen door hemzelf waren gemaakt. Hij is kort geleden overleden en in zijn nalatenschap vind ik een stempel met daarop het wapen. Dat stempel is ongeveer anderhalve centimeter hoog en blijkt zeer gedetailleerd. Mijn oom was handig, maar hier heeft iemand met veel tijd en veel vaardigheid aan gewerkt. Dat van die VOC is nog steeds vergezocht, maar ik ben nu wel erg geinteresseerd in de herkomst van dat familiewapen. Ik zoek iemand die mij daar bij kan helpen. Ik kan helaas geen foto toevoegen hier, maar op verzoek kan ik die toesturen.

  #7999 Reply
  Olivier Mertens
  Moderator

  Morenkoppen (morenhoofden) komen geregeld in (familie)wapens voor, maar hoeven niet per se te maken te hebben met VOC, WIC of slavernij; het kan bijvoorbeeld ook duiden op betrokkenheid bij handel op de Levant (het Nabije Oosten) en noordelijk Afrika. (De term ‘moor’ werd lange tijd gebezigd voor grofweg de gehele islamitische bevolking in het gebied rond de Middellandse Zee.) Ook komen ze vaak voor in zogenaamde ‘sprekende’ wapens, waarbij het wapen alludeert op de familienaam (bijv. De Moor, Mohr, Moore), maar dat zal bij Broerse niet het geval zijn. Hoe oud zijn de zegelringen, het borduurwerk en het stempel (cachet), bij uw weten? Aan de stijl kan soms worden afgezien uit welke periode zo’n object ongeveer dateert. Is er iets meer bekend over de herkomst, afgezien van uw oom? Het valt zeker niet uit te sluiten dat het om het wapen Broerse gaat, maar dergelijke stukken kunnen natuurlijk ook in de vrouwelijke lijn vererven; zijn er wellicht documenten die bezegeld zijn, zodat er een verband valt te leggen tussen het wapen en wapenvoerder? Als het goed is kunt u een foto uploaden via onderstaande knop (“bestand kiezen”), maar u kunt desgewenst foto’s sturen naar mertens@knggw.nl. In de heraldische databank van het CBG valt geen wapen Broerse te vinden.

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
Reply To: Status familiewapen onbekend
Your information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">