Home›Forums›Genealogie›Van Heeckeren in Doetinchem
-
AuthorPosts
-
Joan LabouchereKeymaster
Volgens de verzameling van Oorkonden betrekking hebbende op het geslacht Voombergh, door Jhr. Mr. F.K. van Lennep (1918) pag. 25 compareerde de uit Doesburg afkomstige Johan van Heeckeren, schepen 1659-1661 en burgemeester 1662/1663 van Doetinchem, op de vergaderingen van de Gelderse landdagen, kwartier Zutphen 1659 – 1673. Als edelman of als vertegenwoordiger van de stad Doetinchem?
Frank SoetermeerGuestWaarschijnlijk als vertegenwoordiger van de stad. Het is namelijk niet erg waarschijnlijk dat hij van adel was. Net als zijn moeder, was zijn vrouw de dochter van een burgemeester. Anderzijds is het niet uit te sluiten dat zijn familie afstamde van een bastaard van de adellijke Van Heeckerens. Een oomzegger van Johan, Gerhard, voerde namelijk het volgende wapen: in zilver een uitgeschulpt schuinkruis, vergezeld van 4 omgekeerde schapescharen, alles in sabel. Dat lijkt op het (gewone) kruis in het wapen van de adellijke familie Van Heeckeren.
Frank Soetermeer
Joan LabouchereGuestWat is de bron voor deze wapenbeschrijving?
In de Wapenheraut 1900 wordt het wapen zonder verdere bronvermelding opgegeven als: in blauw een zilveren schuinkruis, vergezeld van vier omgewende schapenscharen. Al behoort dat wapen aan de oude Gelderse familie van Meekeren, Rietstap vermeldt dit wapen eveneens als van Heekeren, Amsterdam, en evenzo Steenkamp in De Ned. Leeuw 1911, kol 49.Albert (gen. IVa) zegelt zijn testament echter met het wapen: (in blauw) een (zilveren) keper, boven vergezeld van twee omgewende (gouden) snoeischaren. (coll. van Lennep, in archief Amsterdam)
Frank SoetermeerGuestVolledigheidshalve hieronder nog de bron voor het wapen van Gerhard van Heekeren (1652-1724), predikant. Otto Schutte, De wapenboeken der Gelders-Overijsselse studentenverenigingen, ’s Gravenhage 1975, p. 199 nr. 23
-
AuthorPosts