Wapen Provincie Utrecht

HomeForumsOverheidsheraldiekWapen Provincie Utrecht

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
 • Author
  Posts
 • #2373 Reply
  AJP Reeser
  Keymaster

  Ik probeer de symboliek achter het in 1858 vastgestelde provinciewapen van Utrecht te achterhalen. Hiervoor blijf ik echter met een tweetal vragen zitten:

  – Waarom wordt Utrecht, als enige Nederlandse provincie,doorgaans afgebeeld met twee klimmende aanziende leeuwen als schildhouders? Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland, Overijssel, Flevoland, Friesland en Groningen hebben allen klimmende leeuwen die de beschouwer niet aankijken. Is hier een bepaalde symboliek aan verbonden?

  – Waarom hebben alle provincies (behalve Drenthe) een kroon met vijf fleurons? Gezien het feit dat ze een andere achtergrond hebben (graafschap, hertogdom, etc.) zou ik eerder verwachten dat in de kronen (bij familiewapens immers rangtekens) verschil ipv overeenkomst te zien zou zijn.

  Ik hoop dat iemand mij hierover iets meer kan vertellen.

  #2325 Reply
  V.A.J.
  Participant

  Mogelijk bent u al bekend met twee artikelen van F.J. van Ettro in De Nederlandsche Leeuw van 1970 kolom 45-48 en 1979 kolom 358-361. Daaruit blijkt dat in het verleden wel verschillende kronen werden afgebeeld.

  Hij schrijft: “Op zijn “Tafel van de XVII Nederlandze Provinciën” beeldde Caspar Specht in 1705 de kronen op de wapens van de graafschappen in de Zuidelijke Nederlanden af als een gouden band, waarop twaalf parels zijn bevestigd en daarop nòg drie parels. De wapens van de hertogdommen, Gelderland inbegrepen, zijn gedekt met de rode hertogshoed met drie diademen en vijf opslagen van hermelijn. De wapens van Holland, Friesland en Overijssel droegen in 1705 een kroon met drie grote en twee kleinere fleurons, die van Zeeland, Utrecht en Groningen een kroon met drie fleurons en twee parels.”

  Het zou zeker de moeite waard kunnen zijn navraag te doen bij de Hoge Raad van Adel over dit onderwerp: http://www.hogeraadvanadel.nl/ .

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
Reply To: Wapen Provincie Utrecht
Your information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">