Wapen van Yerseke

HomeForumsOverheidsheraldiekWapen van Yerseke

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • Author
  Posts
 • #3538 Reply
  P.G. Hollestelle
  Guest

  Geachte mevr/heer,

  Ik ben op zoek naar de betekenis van de zogenaamde hermelijnstaartjes in het wapen van Yerseke en waar deze voor staan het zijn er 5 boven en 4 daaronder.

  Met vriendelijke groet,

  PG Hollestelle

  #3539 Reply
  R.J. van der Maal
  Guest

  Volgens Encyclopedie van Zeeland (1982-1984) is het wapen van Yerseke vermoedelijk afgeleid van dat van de familie Van Duvenee. Deze weinig bekende, uitgestorven familie, die eveneens in deze encyclopedie wordt vermeld, voerde blijkens een in Nieuwe Cronyk van Zeeland van Smallegange (1696) voorkomende wapenkaart getiteld Wapenen der edele en aensienelyke geslachten in het souverain graefschap van Zeeland een identiek wapen met dit verschil dat het schildhoofd effen rood was. Dit wapen werd, zoals blijkt uit een andere in genoemd werk voorkomende wapenkaart met de titel Landen en Heerlijkheden Bewesterschelde, ook gevoerd door de voormalige heerlijkheid Duvenee, die tijdens de stormvloeden van 1530 en 1532 ten onder is gegaan en op de huidige landkaart moet worden gezocht in het verdronken land van Zuid-Beveland, oost van Yerseke gelegen. Op laatstgenoemde wapenkaart treft men nog drie andere soortgelijke wapens aan die zich van dat van Duvenee onderscheiden doordat, evenals bij Yerseke, op het rode schildhoofd een figuratie is aangebracht, bij elk wapen een andere. Het betreft de voormalige gemeente Hoedekenskerke, in het zuidwesten van Zuid-Beveland gelegen, en de evenals Duvenee ca. 1530 verdronken heerlijkheden Couwerve, west van Duvenee gelegen, en Oostende (niet te verwarrren met andere plaatsen van die naam), dat zelfs in de Grote Topografische Atlas van Nederland, deel 4 (1987) niet valt terug te vinden, maar volgens Encyclopedie van Zeeland ten oosten van Hoedekenskerke moet worden gesitueerd. De conclusie die hieruit kan worden getrokken is dat al deze heerlijkheden waarschijnlijk in het bezit van de familie Van Duvenee zijn geweest. De vraag waarom deze familie haar wapen van hermelijnstaartjes heeft voorzien kan ik niet beantwoorden.

  #3540 Reply
  Sarina Hendrikse
  Guest

  In de kerk van ’s Heer Arendskerke is een grafzerk te zien van een priester, Lauerys Govaertsz. van Duvenee, waarop een wapen onder de beeltenis van de overledene is te bewonderen met drie vogels er op, twee boven en één beneden een golf. Deze priester, die kapelaan van de kerk was, overleed op 22 oktober 1521.

  #3541 Reply
  Editie Yerseke
  Guest

  Als u het boek 1000 jaar Yerseke heeft, kunt u daar in kijken. U mag mij ook een mailtje sturen. Dan ga ik het onderzoeken.

  #7929 Reply
  Ruben Koman
  Guest

  Besten

  Dat het wapen van Yerseke van Duvenee afstamt is niet aantoonbaar. Deze familie is niet zo oud als de oudste wapenvoerder van een variant op het Yerseker wapen, de familie De Vrieze van Oostende, die het wapen al voert in de middeleeuwen. Zie het wapenboek van Beyeren.
  Hecht overigens (ook) niet teveel waarde aan “1000 Jaar Yerseke”. De schrijver, Van IJsseldijk, heeft vrijwel alles overgeschreven van G.D. van Oosten, die veel informatie (helaas) heeft verzonnen. Een voorbeeld is zijn genealogie, die door de Nederlandse Genealogische Vereniging als compleet onbetrouwbaar wordt gezien (zie Wij van Zeeland). Neemt niet weg dat Van Oosten veel voor de vertelling van de geschiedenis van Yerseke heeft betekent. Hij is ook een product van zijn tijd, eind 19e-begin 20e eeuw, toen veel gezocht werd naar romantische herkomstverhalen….

  De herkomst van de hermelijnen? Het wapen van De Vrieze van Oostende!

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
Reply To: Wapen van Yerseke
Your information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">