Wapen Willem van Heythuysen

HomeForumsHeraldiekWapen Willem van Heythuysen

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
 • Author
  Posts
 • #6264 Reply
  Liesbeth De Belie
  Guest

  Bestaat er ook een afbeelding in kleur van het wapen van Willem van Heythuysen (1585/90 – 1650) dat in zijn grafsteen is gehouwen in de Sint-Bavo, Haarlem?

  #6267 Reply
  Joost Schoute
  Guest

  Beste Liesbeth, er bestaat geen afbeelding in kleur van het wapen van Willem van H. Het wapen zoals afgebeeld op de grafzerk in de Grote of St. Bavokerk te Haarlem is curieus. Ik heb hierover verschillende heraldici geraadpleegd (o.a. CBG) die het niet kunnen verklaren nog verder benoemen (mogelijk een bij elkaar geusurpeerd wapen).
  Zelf ben ik in mijn genealogisch onderzoek naar het Haarlemse (welgeboren) regentengeslacht Schout Willem van H. meermaals tegengekomen in relatie tot Hendrick Vestens en Gerard Tho(0)nen, handelspartners en ‘neven’. Gerard tho(o)nen zou een zoon zijn van Frans Thoenen (Thonen) en Elsken van Heuvel, die zich ook Frans Thonen van Heythuysen of Frans van Heytesen noemde. Hoe en waar de exacte familierelaties liggen, is mij nog niet duidelijk geworden.

  #6371 Reply
  Jan H. Hanssen
  Guest

  Mevrouw De Belie, meneer Schoute,
  Het wapen op de grafsteen van Willem van Heythuysen moge curieus lijken, maar is geheel te verklaren. Het is een gevierendeeld wapen waarover heen een lelie. Deze lelie samen met drie kwartieren is afkomstig uit het wapen van Willems moeder, de familie Van Edingen.
  Alleen, rechtsboven, heraldisch links, is min of meer verzonnen. Dit kwartier vertegenwoordigd de familie Van Heythuysen nl. een sprekend wapen: huizen die in lichterlaaie staan. M.a.w. hete huizen. In de regio rondom het Limburgse dorp Heythuysen zegt men nog steeds van soep die te heet wordt opgediend: soep van Heitse. Heitse is de dialectnaam voor het dorp.
  De familie Van Heythuysen zegelt bij mijn weten in Weert steeds met een merk.

  #6372 Reply
  Jan H. Hanssen
  Guest

  Mensen,
  Dat van die lelie is natuurlijk totaal fout. Ik bedoelde een slangenkruis.

  #6373 Reply
  Liesbeth De Belie
  Guest

  Is een slangenkruis hetzelfde als een ankerkruis?

  #6374 Reply
  Jan H. Hanssen
  Guest

  Lijkt me een kwestie van interpreteren van wat men ziet.
  De bedoeling is dat men een slangenkruis ziet.

  #6399 Reply
  Joost Schoute
  Guest

  Beste jan,

  leuk dat je de moeite neemt om te reageren.
  Je merkt op dat de familie Van Heythuysen zegelde met een merk. Heb je daar mogelijk een afbeelding of beschrijving van?

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
Reply To: Wapen Willem van Heythuysen
Your information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">