Wapen Willem van Heythuysen

HomeForumsHeraldiekWapen Willem van Heythuysen

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
 • Author
  Posts
 • #6264 Reply
  Liesbeth De Belie
  Guest

  Bestaat er ook een afbeelding in kleur van het wapen van Willem van Heythuysen (1585/90 – 1650) dat in zijn grafsteen is gehouwen in de Sint-Bavo, Haarlem?

  #6267 Reply
  Joost Schoute
  Guest

  Beste Liesbeth, er bestaat geen afbeelding in kleur van het wapen van Willem van H. Het wapen zoals afgebeeld op de grafzerk in de Grote of St. Bavokerk te Haarlem is curieus. Ik heb hierover verschillende heraldici geraadpleegd (o.a. CBG) die het niet kunnen verklaren nog verder benoemen (mogelijk een bij elkaar geusurpeerd wapen).
  Zelf ben ik in mijn genealogisch onderzoek naar het Haarlemse (welgeboren) regentengeslacht Schout Willem van H. meermaals tegengekomen in relatie tot Hendrick Vestens en Gerard Tho(0)nen, handelspartners en ‘neven’. Gerard tho(o)nen zou een zoon zijn van Frans Thoenen (Thonen) en Elsken van Heuvel, die zich ook Frans Thonen van Heythuysen of Frans van Heytesen noemde. Hoe en waar de exacte familierelaties liggen, is mij nog niet duidelijk geworden.

  #6371 Reply
  Jan H. Hanssen
  Guest

  Mevrouw De Belie, meneer Schoute,
  Het wapen op de grafsteen van Willem van Heythuysen moge curieus lijken, maar is geheel te verklaren. Het is een gevierendeeld wapen waarover heen een lelie. Deze lelie samen met drie kwartieren is afkomstig uit het wapen van Willems moeder, de familie Van Edingen.
  Alleen, rechtsboven, heraldisch links, is min of meer verzonnen. Dit kwartier vertegenwoordigd de familie Van Heythuysen nl. een sprekend wapen: huizen die in lichterlaaie staan. M.a.w. hete huizen. In de regio rondom het Limburgse dorp Heythuysen zegt men nog steeds van soep die te heet wordt opgediend: soep van Heitse. Heitse is de dialectnaam voor het dorp.
  De familie Van Heythuysen zegelt bij mijn weten in Weert steeds met een merk.

  #6372 Reply
  Jan H. Hanssen
  Guest

  Mensen,
  Dat van die lelie is natuurlijk totaal fout. Ik bedoelde een slangenkruis.

  #6373 Reply
  Liesbeth De Belie
  Guest

  Is een slangenkruis hetzelfde als een ankerkruis?

  #6374 Reply
  Jan H. Hanssen
  Guest

  Lijkt me een kwestie van interpreteren van wat men ziet.
  De bedoeling is dat men een slangenkruis ziet.

  #6399 Reply
  Joost Schoute
  Guest

  Beste jan,

  leuk dat je de moeite neemt om te reageren.
  Je merkt op dat de familie Van Heythuysen zegelde met een merk. Heb je daar mogelijk een afbeelding of beschrijving van?

  #6451 Reply
  Jan H. Hanssen
  Guest

  Beste,

  Een 4 met allerlei frutsels

  #6456 Reply
  Joost Schoute
  Guest

  Beste Jan,

  heb je mogelijk een afbeelding van het zegel met de 4 en de ‘frutsels’ , wat zijn die frutsels (dekkleden?)
  Is de 4 met of zonder een dwarsstreep door de staander?

  #6457 Reply
  Joost Schoute
  Guest

  Beste Jan,

  heb je mogelijk een afbeelding van het zegel met de 4 en de ‘frutsels’ , wat zijn die frutsels (dekkleden?)
  Is de 4 met of zonder een dwarsstreep door de staander?

  #6481 Reply
  De Rogsteker
  Guest

  Een opmerking over de grafsteen van Willem van H. in Haarlem. Hierop is o.a. een wapenschild met 4 kwartieren te zien. De kwartieren worden opgedeeld door een kruis. Hierboven wordt geopperd dat dit een slangen- of anders een ankerkruis zou zijn.

  Volgens mij is het een knekelkruis. Twee knekels die in het midden kruiselings bijeen worden gehouden door een strak koord. Het knekelkruis mag (denk ik) worden gezien als een vanitas-symbool, zoals ook elders op deze steen enkele vanitas-symbolen te zien zijn. Met name de eveneens gekruiste, omgekeerde en dus dovende flambouwen, de zandloper daartussen en geheel onderaan de steen een menselijke schedel.

  Hoop dat ik hiermee iets toevoeg aan uw discussie.

  #6518 Reply
  Jan H. Hanssen
  Guest

  Het blijft een slangenkruis.
  Het is evenals driekwart van het wapen van Willem van Heythuysen, zoals eerder gemeld, onderdeel van het wapen van zijn moeder, de Weerter familie Van Edingen.

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
Reply To: Reply #6399 in Wapen Willem van Heythuysen
Your information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">