Wapenboek van het St. Bartholomeus gasthuis te Utrecht 1407-1814

< Folio 27v >

Transcriptie en wapenbeschrijvingen

Joris van Lamzweerde, quartiermeester van den noothulp vanden eersten septembris anno1588 tot den lesten augusti 1590, huysmeester Allerheiligen 1591 en 1599, B obiit 28 aprilis 1627.

In keel een naar links gewend lam van zilver, de kop omhoog gericht, houdende met de rechtervoorpoot een omgekeerd zwaard van zilver met gevest van goud over de schoft; dekkleden en wrong: keel en zilver; helmteken: twee schuingekruiste (omgekeerde) zwaarden van het schild.

Floris Foeyt, quartiermeester van den noothulp vanden eersten septembris … tot den lesten augusti …, huysmeester Allerheiligen 1581 en 1612, obiit den 25e junij 1628. B.

In zilver een dwarsbalk van keel, beladen met drie weerhaken van zilver; dekkleden en wrong: keel en zilver; helmteken: een vrouwenbuste van natuurlijke kleur met lang blond haar, gekleed volgens het schild.

Laurens van Nijhoff, B obiit 1633.

In azuur een dwarsbalk van goud, vergezeld van drie rozen van zilver, geknopt van goud, gepunt van sinopel; dekkleden: goud en azuur; een helmkroon van drie bladeren; helmteken: een morenbuste van natuurlijke kleur met een hoofdband van zilver, gekleed volgens het schild.

Gijsbert van Voorst, B obiit 5 augusti 1611.

In goud een klimmende ram van sabel, gehoornd en gehoefd van zilver; dekkleden en wrong: goud en sabel; helmteken: een uitkomende vrouw van natuurlijke kleur, met lang blond haar, gekleed in een jurk van sabel met ceintuur van goud, houdende een bokaal van zilver, gevuld met wijn van natuurlijke kleur, opgeheven in de rechter- en een schenkkan van zilver in de linkerhand.