Wapenboek van het St. Bartholomeus gasthuis te Utrecht 1407-1814

< Folio 71 >

Transcriptie en wapenbeschrijvingen

Jacob Andries van den Velden, ingekomen anno 1774.

In azuur een hek van zilver, bestaande uit twee verticale balken, waarvan de linker verhoogd, drie horizontale balken en hieroverheen een schuinlinks lopende balk; dekkleden en wrong: azuur en zilver; helmteken: een vlucht van zilver en azuur.

Mr. Walter Bisdom, ingekomen anno 1775.

In goud drie eenden van sabel, gebekt en gepoot van keel, staande op een grasgrond; dekkleden en wrong: goud en sinopel; helmteken: een uitkomend paard van sabel.

Willem Maurits Swellengrebel, ingekomen anno 1775.

In goud een lelie van azuur; dekkleden: goud en azuur; een helmkroon van drie bladeren en twee parels; helmteken: twee hertshoorns van natuurlijke kleur.

Mr. Andries Zybrand Abbema, ingekomen anno 1775.

Gevierendeeld; I en IV gedeeld; A in zilver de kop en hals van een lepelaar, komende uit een rietveld aan een water, alles van natuurlijke kleur; B doorsneden; a in azuur een lelie van goud; b in zilver en klaverblad van sinopel; II en III gedwarsbalkt van vier stukken van keel en zilver en in een hartschild van sabel een keper van goud; twee helmen; I dekkleden: zilver en sinopel; een helmkroon van drie bladeren en twee parels; helmteken: de lepelaarskop en-hals met het rietveld van I en IV; II dekkleden en wrong: zilver en keel; helmteken: een adelaar van sabel, uitkomend.